вторник, 21 юли 2009 г.

Бърз хляб с овесени ядки

Има много рецепти за хляб с овесени ядки – с мляко, с мед, захар, някои са с бакпулвер като набухвател, но исках да е типичен хляб, с мая. Харесах няколко идеи, като бързото приготвяне определено бе важен показател. Анонсът към тях бе за хрупкава коричка и мека, сочна вътрешност. Изборът за този вариант надделя, защото няма последващо втасването размесване и респ. второ втасване.

Бърз хляб с овесени ядки



Продукти:
1 чаена лъжица захар
1 / 2 ч. чаша топла вода
1 пакет суха мая /изп. на д-р Йоткер/
1 / 2 ч. чаша вряща вода /замених с мляко
1 / 2 ч. чаша овесени яки
2 с.л. мед
2 с.л. меко масло
1 1 / 2 ч.л. сол
1 яйце /оставя се ¼ от белтъка за намазване/
2 и 3 / 4 ч. чаши брашно /микс от бяло, ръжено и типово/
1 с.л. овесени трици /от мен/

Приготвяне;
Смесват се врящото мляко, овесените ядки, мед, сол и масло, в голяма купа. Оставят се за около 20 мин. , за да се охлади сместа и омекнат ядките.
Добавя се захар към ½ чаша топла вода и поръсват дрождите мая, престоява 10 минути.

Към «набухналата» мая се добавя, яйцето, 2 чаши брашно и хладката овесена смес.
Разбива се 2 -3 минути с миксер на средна скорост или 300? удара с ръка.
Добавя се останалото брашно и омесва гладко тесто.
Дъното на съд за печене /9 "х 5" х 3 "/ се намазнява, поръсва с 1 с.л овесени ядки и поставя тестото.
Втасва на топло място /24С/ за около час и половина.
Фурната се загрява на 190С.
Намазва се повърхността с разбития с малко вода белтък и поръсва с ядки по желание.
Пече се за около 30 мин., кората става тъмно кафява.
За тест след изваждане – звукът от почукване по долната кора трябва да е ясен и отчетлив.
Може да се намаже допълнително с масло след изваждането.
Охлажда се добре и тогава разрязва.


Допадна ни много. Леко сладкият му вкус го оправи особено подходящ за сандвичи и закуска / a черешовият конфитюр е мое производство/.


9 коментара:

Вера каза...

Krasno 10+!

di_ani каза...

Vera,
10+hug&kiss
Diana

Dani каза...

Много хубава рецепта /особено без много втасване ,а сигурно и без тези 300?!удара /Да не говорим за ладкото от бели череши ,които обожавам.Поздравления и за двете

di_ani каза...

Дани,
благодаря ти - точно лекотата на приготвяне ме привлече.
Хубава лятна вечер, Диана

Еoc каза...

Прекрасен хляб, Дианка :) Почти усещам вкуса му :) Хубава вечер ти желая!

Кemi H каза...

Диди, този хляб е страхотен, точно такa изглежда както го описваш!Много вкусно е всичко при теб както винаги!
Кеми
:)

di_ani каза...

Зорница,
Кеми,
благодаря ви!
Хубав и усмихмат летен ден, Диана

Daria каза...

Хубава рецепта ! Благодаря !ще севъзползвам!Желая ти много усмивки!

di_ani каза...

Благодаря Дария,
Усмихнато лято и за теб!Диана