петък, 11 юни 2010 г.

Бананови курабийки

Постни курабийки - с вкус на банан и мед, добавих портокалов аромат и бадеми. Идеята за тях е от руския сайт Готовим дома. Толкова противоречиви мнения относно дадена рецепта не съм срещала до сега - твърди, несполучливи, като и обратното - меки, вкусни и ароматни. Дълго време не се решавах, след като прочетох някои от коментарите, съставих моята рецепта.


Бананови курабийки


Продукти за около 3 дузини:
1 бр. банан
2 с.л. мед
1 ч.чаша /от 200 мл./ захар
3 ч.чаши брашно и още при разточване
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. портокалов сок
1 с.л. олио
1 ч.л. портокалова кора
1 щ. сол

1 ч.чаша =200 мл.
Още захар и бадеми за поръсване

Обеленият банан се смачква на гладко пюре и към него се добавят захарта, меда, портокаловите кори и портокаловия сок. На водна баня се загрява до стопяване на захарта. Прибавя се бакпулверът и разбърква до побеляване и увеличаване обема на сместа.
Маха се от котлона и охлажда. Налива се олиото. Брашното се смесва със солта. Замесва се меко тесто.
Фурната се загрява на 180-200С.
Разточва се на кора с дебелина 1 см. и изрязват формички. Поставят се върху хартия за печене, леко се намазват с вода, поръсват се със захар и/или бадеми.
Пекат се за 10 мин. до леко порозовяване – да не се препичат!


При използваните от мен съставки, определено не са твърди, дори и на следващия ден.


За допълнение към чаша кафе или плодов фреш по време на пости - едно добро разнообразие.

14 коментара:

Станимира каза...

Диана, как може да е лошо при тези съставки - банан, мед, портокалова кора и бадеми за поръсване:). Винаги съм си мислела, че постът може да бъде много по-лек когато храната е разнообразна. Аз, право да си кажа не постя, но предлагаш много хубави решения за постещите. Поздрави!

fimere каза...

ils sont magnifique et à croquer!!
j'en prendrai volontiers quelques uns avec une tasse de café
bon weekend

Dani каза...

Дианка,
толкова апетитни снимки си направила,
че нямам съмнения за вкуса :)
Да ви е сладко с кафенцето и слънчев уикенд!

Nada каза...

These cookies looks soo good..Pictures are beautiful too..
Dear Di-ana greetings, Nada!

rusanka каза...

Диди,
Страхотни курабийки!
Нежни и ароматни!
Винаги съм се възхищавала на твоите невероятни умения да приготвяш такова разнообразие от постни неща и да ни ги представяш толкова красиво и изтънчено!
Благодаря ти!
Хубав, слънчев и прекрасен уикенд!

Daniela Dineva каза...

Диана,
изглеждат много добре. Противоречивите мнения според мен се дължат на различните продукти като марка, която използват момичетата. И на мен ми се е случвало да спазя рецептата 1 към 1 и да се получи нещо съвсем различно.
Аз не постя, но си взимам веднага от тях :)

di_ani каза...

Thanks Fimère,
Glad to get to some coffee.
Welcome, smiling weekend Diana

Мира,
вкусът е гарантиран при тези продукти. Проблемът е в структурата, защото няма яйца. Когато е маслено тесто лесно се постига крехкост, но за другите по-трудно.
Постът е вътрешна нагласа, той не тежи, а летните са и много леки.
Благодаря, хубав и усмихнат уикенд, Диана

Дани,
благодаря много - е,
не са деликатес, но много приятни за подслаждане.
Прегръдка и много усмивки, Диана

Nada,
tanks very much,
Greetings and smiling weekend Diana

От сърце ти благодаря, Русанка!
Много си мила,
радвам се, че ти допадат постните ми предложения. Непостещите в къщи са моите съветници, относно вкуса - старая се да им харесат и на тях.
Прегръдка и много хубави почивни дни, Диана

Дани, благодаря!
Права си, че различните марки продукти имат и различни вкусови качества. А когато става въпрос и за тесто, с неговата плътност и твърдост - резулататите могат да бъдат наистина различни.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана

Станимира каза...

Диана, права си за вътрешната нагласа. Поздрави!

di_ani каза...

Поздрав и за теб, Мира!

fedora каза...

Звучи интересно, освен че са много красиви. За из път ще свършат чудесна работа, особено за любителите на банани, чийто представител е моето мамино синче :)))

di_ani каза...

Ина,
целувки за малкото мамино синче.
Поздрав и надявам се, скоро да предложиш ново кулинарно изкушение.
Много усмивки, Диана

Анонимен каза...

Здравейте!
Вече пробвах тази рецепта и са супееер вкусни сладките.
Но за жалост - много твърди се получиха, и на следващия ден си бяха същите.
Направих рецептата 1:1.
Къде би могла да е грешката ми?
Много искам отново да направя тези бананови изкушения.
След като добавих бакпулвера и наистина сместта бухна, махнах от котлона и оставих на терасата да изстине, и после спадна. След като изстине - все още ли трябва да е обемна сместта?

Благодаря предварително! :)

di_ani каза...

Здравейте Анонимен,
благодаря за обратната връзка и
наистина съжалявам, че при вас са се получили с по-твърда структура.
Възможно е сместа да се е уплътнила от количеството на брашното при разточване,
или по-вероятно по време на печене да са се изсушили повече ...
не бива да се препичат!
Що се отнася за омекотяване на по-твърди бисквити има популярна възможност -
да се постави в съда за съхранение разрязана ябълка, която да овлажни и омекоти бисквитите.
Сърдечни поздрави за вас!

Анонимен каза...

Благодаря ви, че ми отговорихте! :) Днес ще пробвам втори път тази рецепта, дано се представя добре. Вкъщи много харесаха курабийките и си поръчаха, но само ако може да са малко по-мекички. :)

Поздрави!