неделя, 19 септември 2010 г.

Ментова гранита с пъпеш

В последните топли и слънчеви дни на астрономическото лято една идея за освежаващо подслаждане с ледена гранита. Гранита e разновидност на плодовия сладолед. Различна е от сорбето в по-едрата и груба структура, а от шербета - по липсата на мляко. Та гранита е полузамразен плодов сок със захар, вода и аромати, но с едра кристална структура. Носи името си от италиански granita Siciliana. В основната си рецепта, се състои от вода , захар и лимон (лимон лед. Кулинарният автор критик Джефри Стайнгартен /Jeffrey Steingarten/ определя намаляване едрината на гранитата "от град на град" в посока изток, като това се влияе от начините на замразяване. Ако се използва машина за замразяване, десертът клони към сорбе, а ако се използва етапно раздробяване /напр. с вилица/ - гранита.
Лятото се наслаждавахме на ягодово сорбе, а сега избрах вариант гранита с ароматни и сочни пъпеши в комбинация със свежа мента и лайм.


Ментова гранита с пъпеш
/по рецепта и видео Minty Melon Granita на Fine Cooking/


Продукти:
125 гр. захар
45 мл. вода
1 с.л. сок от лайм
1 с.л. кора от лайм
1 с.л. свежи ментови листа
1 среден по големина пъпеш /или 4 ч.чаши, може и микс от различни сортове/


Захарта и водата се кипват, маха се от котлона и налива сокът. Охлажда се напълно.
Пъпешът се пасира, налива се захарният сироп и разбива до хомогенизиране. Добавят се настърганата кора и нарязаните на ситно листа мента.
Излива се в охладен съд на тънък слой и поставя във фризер. След около час се разрохква с вилица. Тази процедура се повтаря през час, до кристализирането на гранитата. След пълното и кристализиране и окончателно разрохкване, структурата се запазва до момента на сервиране.


Още ароматни плодове и пъпеш са едно чудесно допълнение.


Консумира се бързо, защото се топи, а и защото е много истинска - естествени вкусове и аромати.
Опитайте ...

12 коментара:

fedora каза...

Много свежо предложение, Ди!
Прекрасни снимки и чудесна презентация.
Пъпешът е перфектно отрязан, а ментата ти е разкошна (моята е една опърпана вече :)))

Много колоритна публикация!

Хубава нова седмица :)

di_ani каза...

Ина,
благодаря много!
Ароматите се съчетават добре - хареса ни.
А и моята мента вече не е в най-добра форма - върховете цъфтят, листата са по-светли и по-груби, но вътрешните разклонения могат още да се използват свежи.
Слънчева неделя и успешна нова седмица, Диана

Dani каза...

Красиво, изкушаващо, ароматно...
Поздравления, Дианка, за прекрасната презентация!
Усмихната нова седмица!

di_ani каза...

И аз благодаря, Дани!
За милото отношение и приятелска симпатия.
Усмихната и успешна нова седмица, Диана

rusanka каза...

Диди,
красиво, перфектно поднесено и разхлаждащо! От този бледо, бледо зеленикав цвят усещам вкуса на мента!
Поздрави и хубав ден!

Еoc каза...

Истинско слънце в чиния е този десерт, Дианка :)
Моята мента не иска да цъфти, но иначе и тя се поопърпа :)
Усмихната нова седмица от мен :)

ellyganova каза...

Отново научих нещо ново - никога не бях чувала за гранита. Много освежаващо лятно изкушение, толкова красиво поднесено!
Поздрави и успешна нова седмица :))

fimere каза...

c'est un beau travail bien garni je t'en félicite et bravo
bonne soirée

kali каза...

Признавам си, че не знаех за съществуването на този вид десерт, но ,много ми допадна. Хубаво, свежо и лесно предложение за края на лятото.

di_ani каза...

Роси,
Зори,
Ели,
Кали,
радвам се, че ви допада тази плодова идея. Много лесна за изпълнение, без необходимост от специална машина, а само - вилица. Предлагам го малко късно /в края на лятото/, но все още има изобилие от пъпеши.
Благодаря ви, успешна и усмихната нова седмица, Диана

Fimère,
Many thanks,
I'm happy with your assessment
Greetings and smile, Diana

Marta каза...

Наистина приличат на зърна от град, лимонена градушка значи, в пъпешова чаша - прекрасно!

di_ani каза...

Как хубаво си го написала, Марта, възхищавам ти се на поетичното и богато умение за изказ.
Благодаря ти,
поздрави и усмивки, Диана