вторник, 28 септември 2010 г.

Саворин със свежи подправки на скара „en Papillote” и патлаждани с пикантен сос

Рибата "саворин" не е много популярна в къщи, но бях приятно изненадана от нейната сочност и крехкост, лек вкус и бързина за приготвяне. Саворинът е тропическа дълбоководна риба /внос от Аржентина/, с висока хранителна стойност. Избрах вариант печена на скара, с ароматни зелении, а за да се запази сочна, използвах технологията за завиване в пергамент „en Papillote” и след това в алуминиево фолио. Сервирах я с хартията, както сервирам и книжен кебап. За гарнитура комбинирах печен патладжан с пикантен сос и домати - една рецепта от стар брой /72/2008/ на списание „Бон апети”.



Саворин със свежи подправки на скара „en Papillote” и патлаждани с пикантен сос


За 2 порции, печени на скара
около 550 гр. почистена риба саворин
1 с.л. пресен сок от лайм
1 с.л. зехтин
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л нарязан копър
1 с.л. нарязан босилек
сол, морска сол
черен пипер на вкус

Рибата се размразява, подушва, прорязва по повърхността и леко натрива със сока от лайм. Поръсва се със морска сол и черен пипер.
Отгоре и във вътрешността се пълни с нарязаните зелени подправки, резен лайм.
За пергамента /En Papillote/ - Лист от хартия за печене се изрязва с големина, удобна за загъване и намазнява. Поставя се парчето риба, намазнява се и горната част от хартията, след което се нагъва около рибата. Загъва се в алуминиево фолио. Поставя се в хладилник за около час.


Скарата се загрява и пакетчета се пекат са около по 5 мин. на страна.


Сервира се гореща, без фолиото, но с пергаментовата опаковка, която допълнително запазва сочност и топлината на рибата.



И рецептата за приготвяне на патладжаните:



Патладжани с пикантен сос и домати
/cп. „Бон апети” брой /72/2008/


4 средно големи патладжана
сол и бял пипер за овкусяване
олио за пържене

за соса:
150 г синьо сирене
4 листа босилек
1 с.л. нарязан магданоз
1 скилидка чесън
100 мл. сметана
1 с.л. балсамов оцет
200 г чери доматчета
1-2 листа прясна мента за украса

Направих ½ доза.

Патладжаните се разполовяват и леко нарязват като наденички. Посоляват се и се оставят да се отцедят от черния сок. Овкусяват се с бял пипер и се пържат до златистокафяво. Слагат се в тава и се пекат за 7-8 мин. /при мен 20 мин./ в загрята на 220 градуса фурна. Поставят се на кухненска хартия да поеме излишната мазнина.


Сиренето се натрошава в купа и се добавят наситнените босилек, чесън /аз ги пасирах/. Прибавят се нарязаните доматчета, оцета и се разбърква. С тази смес се заливат топлите патладжани.
Така приготвените патладжани са чудесно предястие и с препечен селски хляб.


Опитайте...

12 коментара:

Dani каза...

Дианка, прекрасно предложение, изпълнено перфектно!
Рибата е нова за мен /нищо че съм морско чедо не съм на "ти" с много видове/, но изглежда страшно апетитно!
А идеята за патладжана със селски хляб е мммм....
Сърдечни прегръдки и хубаво утре!

rusanka каза...

Диди,
приготвила си ни две страхотни рецепти!
Саворинът е много вкусна риба, а твоето ароматно предложение е направо неустоимо!
Комбинацията патлажан-синьо сирене е много интересна и вкусна!
Страхотни рецепти! Благодаря ти!
Поздравления и за прекрасните снимки!

Lina каза...

Нямам думи! Изглежда невероятно! трахотна си! Поздрави!

toni_n каза...

Диди, чудесни рецепти си представила! Особено се впечатлих от патладжана, доматената тарта и шоколадовата Орбит торта. Слагам си ги в списъка с чакащи рецепти :)

Сърдечни поздрави с пожелание за топли и усмихнати есенни дни :-)

fimere каза...

ce sont des recettes savoureuses j'ai aimé la sauce elle a l'air délicieuse bien épicée et parfumée
bonne soirée

di_ani каза...

Добре си се завърнала, Дани!
Радвам се на нашата първа, надявам се, не и последна среща.
Рибата бе новост и за мен, но ни хареса.
Благодаря,
усмихнат, макар и дъждовен ден, Диана

Роси,
благодаря ти!
Аз не познавах този вид риба, но в бъдеще ще бъде по-често на нашата трапеза. А патладжан обичаме във всякакъв вариант, този е много добър.
Видях и харесах твоята панирана риба.
Поздрав и хубав ден, Диана

Благодаря, Нина!
Радвам се, че тези идеи ти харесват - обединих ги в общ пост, защото не са нещо специално като приготовление.
Поздарв и усмихнати есенни дни, Диана

Тони,
много ми е драго да ми гостуваш. Твоята ваканция не продължи твърде дълго?
Поздрав и хубав ден, Диана

Fimère,
I'm glad you like -
I love fish, I love cheese and eggplant. The combination is perfect.
Greetings and lots of smiles, Diana

di_ani каза...

П.П.
Нина, имам проблем с влизането в твоя блог. Правя вече сетен опит и ми докладва за квалификация на "атакуващ" сайт. Пиши, ако някъде греша.
Поздрав и ще се радвам да погледна твоите идеи, Диана

Краси каза...

Отново неустоимо предложение,Диди!
Не съм правила така саворин,непременно ще пробвам!
Лека вечер !
И много усмихнат ден утре... :))

Еoc каза...

Не съм опитвала такава риба, Дианка :) Предложението ти много ми допада, а патладжаните бих ги нападнала веднага :)
Хубаво утре от мен :)

Andrea каза...

I'm making fish "en papillote" very often and we love it very much. It's healthy and delicious way to prepare fish.
Your photos are beautiful as always. :)

di_ani каза...

Краси,
Зори,
ше се радвам да ви хареса -
месото е плътно, но сочно.
Поздрав, прегръдка и усмихнат ден, Диана

Andrea,
I'm glad, is that you like this type of cooking fish.
Sincerely, thank you, Diana

fedora каза...

Приказка! И рибката и патладжаните са страшно апетитни! Снимката с рибното месце и лайма предизвиква истинска революция в момента :)))

Прегръдки :)