четвъртък, 19 януари 2012 г.

Малка вита питка

При толкова много празнични януарски дни, месеното на пити, погачи и питки е често, почти ежедневие. Обредният хляб е неотменен елемент на всеки народен обичай, а при създаването му в миналото, а и сега, се влага много чувство, въжделения за здраве и добър живот. За смисъла, символиката и изследванията на етнографа Димитър Маринов към обредните хлябове ми се иска да пиша отделно, по-специалнопо и задълбочено.
Казват, че правенето и на най-обикновения хляб е свещенодействие!
Тези питки и хлебчета не са по правило обредни, с конкретни мотиви и орнаментика, но са празнично приготвени и наречени. Е, имаме и традиционни... Като за празник, към замесването се пристъпва бавно, търпеливо и с много любов. Опитвам в стъкмяването да има нещо ново и/или различно, но основата е за тестото приблизително еднаква. Предпочитам питки с малка големина - лесни, изпитани и харесвани. Уханието на прясно изпечен хляб е сред най-силните и създава усещане за дом, семейство и уют, а домашният вкус и хрупкава коричка несравнимо допълват удоволствието. Избрах да предложа с по-различен начин за оформяне:


Малка вита питка


Продукти:
¼ ч.чаша хладка вода
½  ч.чаша прясно мляко
½  кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая
3- 3 ¼  ч. чаши брашно, според влажността на брашното
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2  яйца без 1 жълтък
2 с.л. олио

За доомесване и оформяне
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио

За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
1-2 с.л. сусам, по желание

След изпичане, по желание:
1 с.л. олио
1 ч.л. вода
1 ч.л. мед


1 ч.чаша на 240 мл.

Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼  ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.

Втасалото тесто се разделя на  части, които се оформят на топка и оставят за около 15-ина мин. да отпуснат. Възможностите за оформяне за различни:



Тестото се разделя на 4 или 5, по желание топки, които се разточват на кори с диаметър около 20 см. Всяка една се намазва с разтопена мазнина и поставят една над друга. Разрязват се диаметрално на 8 сектора, като се оставя плътна част /борд/ около 2 см. по края. Внимателно се разслояват получените триъгълници и с прихлупване, и отстъпване се завиват около борда. Поставя се върху покрита с пекарска хартия тава.


Може да се изпълни и почти цяла:


 Тестото се разделя на 4 топки. Всяка една топка тесто се разточвна на правоъгълник с широчина около 20 см. и дебелина около 3-4 мм. Намазва се с разтопен маргарин и масло и навива откъм дългата страна на руло. Две по две се усукват. На дъното на омазнена и покрита с пекарска хартия тава се поставя първата усукана двойка, която се оформя като пръстен. Върху нея и вътре в пръстена се поставя и втората усукана двойка.


Намазва се с още мазнина и оставя да втасва около 45 мин. Може да се ограничи тестото с подвижен ринг за торта.
Фурната се загрява на 175-200С.,  питката се намазва с оставения жълтък, разреден с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам /по желание/.
Поставя се да се пече на 175С за около 30 - 40 мин. или до зачервяване и готовност със суха клечка. След първите 10 мин. може да се покрие с фолио.
След изпичането се изважда от фурната  и освобождава от формата. Може да се намаже за блясък и омекване с малко мазнина, мед и вода. Оставя се да се охлади на решетка за около 30 мин. и е готова.


В повечето случай предпочитаме да  разкъсваме, а не да ги режем:

 


Опитайте...

35 коментара:

pep-4o каза...

Много интересно преплетена питка, Дианка!
И какво апетитно, пухкаво парченце си подала :) съвсем навреме за вечеря :)
Поздрави и хубава вечер!

Dani каза...

Дианка, няма как да не опитам!
Чудесно предложение,а оформлението е прекрасно!
Топла прегръдка!

Moni каза...

Дианка, майстор си ти на всичко!!! Толкова любов и желание има вплетени в тази слънчева питка!!! Много ми харесва начина и на оформяне. Не само тя, а и всичките ти предложения са както винаги невероятни!!
Обичам да чета постовете ти, винаги написани толкова увлекателно, както и невероятните ти снимки!!:-)))
Топла прегръдка и пожелания за прекрасни оставащи дни от седмицата!:-))

Diana Stoyanova каза...

Невероятна е! Боже как успяваш да я направиш толкова апетитна. И с тези снимки направо ми идва да посегна през монитора
Чудесна е, наистина!
Поздравления!

Unknown каза...

Дианче, майстотрка си и на разказ и на снимки, и определено свещенодействието ти се удава чудесно!
Превъзходна питка!
Прекланям се пред хляба и да са ти здрави ръцете!
Прегръщам те мила*)

Еoc каза...

Най-много обичам на трапезата да има питка, често даже пропускам другите ястия :)
Страхотен е венеца, Дианка :) ще се възползвам от идеята ти!
Прегръдка от мен и хубава вечер!

Черпак с мерак каза...

ДИАНЧЕ, НАПРАВО МЕ ЗАЛЕПИ ЗА МОНИТОРА С ТЕЗИ ПИТИ!
Браво мила страхотни са голям майсторлък е да направиш такива красоти.
Прегръдки!

Ева Тонева каза...

Прекрасна е питката, Диана! Изключително красива, мека и с прекрасен златист загар! Сърдечни поздрави!

The witch каза...

Прекрасни пити! Според мен правенето на домашен хляб и красиви пити е истинска магия. Поздравление!

Mарияна каза...

Диана, възхищавам се на уменията за оформяне на питите, изглеждат невероятно вкусни!
Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Видя ли колко съм права?Няма такава като теб на питките, погачите и въобще на хляба!Можем само да се учим.Поклон мила!

Jacina carobna kuhinja каза...

Obožavam tvoje savršene pogače i tvoje divne fotografije, nemam reči koliko su lepe mila :)))

Екатерина каза...

Дианка, тази питка защо съм я пропуснала?! Такава красота! То това е голям майсторлък! Възхищавам ти се! Ти си вълшебница! Прегръщам те!

В кухнята съм! каза...

Невероятни питки, Дианче, пухкави и красиви, а и несъмнено вкусни! Поздрави и хубав ден!

di_ani каза...

Сърдечно ви благодаря, момичета!
Какво да отговоря -
за мен, Магията е в правеното на самия хляб, усещането и чувствата, които замесваме в тестото. И да, Хлябът като цяло, заслужава поклон, почит и уважение! А оформлението е забавната част и игра с тестото. Благодаря ви :)
Пепи,
Дани,
Мони,
Дианка,
Кате,
Зори,
Зиче,
Ева,
The witch,
Марияна,
Йоли,
Jacamaca,
Няма да крия, че ми е драго да чета похвали от вас, защото ви считам за майсторки в печивата.
Идеята бе, да предложа оформянето, а при изпълнението, естествено има какво още да се желае:)
На свой ред и аз ще напиша, че с интерес и удоволствие следя вашите хлебни вълшебства.
Голяма прегръдка за вас, много хубав и усмихнат ден, Диана

Роси каза...

Дианка,и двете питки са много идейни и невероятно красиви!
Особено първата-подобна е на питка цвете,но ти си проявила страхотно въображение да разлистиш и подредиш по този начин листенцата,приеми моите адмирации!
Великолепни творения,храна и за окото,и за небцето!
Пожелавам хубав петък!

fedora каза...

Много слънчеви и красиви варианти на оформление, Ди!
Изглеждат, обаче, не само красиви, но и много вкусни - отвътре са изкушаващо пухкави :)

С пожелание за хубав уикенд :)

ellyganova каза...

Диди, страшно красива питки си направила! Искрено се възхищавам на майсторите, които могат да направят такива неща. Аз съм много подготвена на теория, но до практика, така и не съм стигнала.
Страшно ми харесва снимката с житните класове!
Поздрави и хубав ден!

Bety каза...

Дианка,
Страхотен хляб-пита си направила!Определено ти се удава, имаш дарба за това!Много ми допадна и снимките ти стъпка по стъпка! Питката е чу-дес-на!-страхотна коричка и мека, на конци отвътре!Снимките ти са страхотни!
Поздрави и чудесни почивни дни!

Габи каза...

Майсторско представяне! Голямо удоволствие е дори само да разглеждам снимките! Може би ще се престраша и аз да опитам нещо по-сложно от обикновена пита :) Хубав петък!

EliDrag каза...

Диди, показала си великолепни питки.
Много красиви!

rusanka каза...

Диди, страхотна питка!
Майсторски направена! С много любов и желание! Правенето на хляб е истинско вълшебство, а твоята питка е невероятно красива и апетитна!
Много, много ми хареса, Диди!
Поздрави и топла приятелска прегръдка!

traiana каза...

Прекрасна питка, Дидка! Майсторка си ти! Хубав уикенд!

Мъх каза...

Дианка,
май се повтарям, но ти си царицата на питките- красиви, пухкави и пълни с топлина, около която да се съберем. Какво повече му трябва на човек у дома?

mirjana каза...

I'm speachlees !!!
Mnogo lijepo !!!!!

Нели каза...

Чудна е!Красива и интересна.

Renata каза...

These are spectacular! Absolutely gorgeous! I'm so going to try this technique! Thanks for sharing!

Kokona каза...

Гледах по-рано тази публикация и съм останала с впечатление, че коментирах! Питката е невероятна и много красиво оформена:)
Благодаря за идеята! Ще се възползвам:)

bluemoon каза...

Привет, Дианка! И поздравления за поредното апетитно съвършенство!

Ако знаеш само как не смея да влизам тук... но си ме влече :) Такава си ти майсторица, изкусителка.
Прегръдки от мен, с пожелание за и весело, снежно настроение !

di_ani каза...

Благодаря ви, мили момичета -
много се радвам, че тези питки ви харесват като начин за по-различно оформяне и едно може би класическо тесто.
Сърдечни поздрави,
хубава и усмихната нова седмица, Диана

pepi djelebova patriciq каза...

Обичам да правя различни ,пити ,козунаци .Взех си машина за хляб и там идеално се меси и тя машината ми прави много хубав хляб .Различно е да се меси на ръка и когато хлебо пекарната ти го меси и пече .Всичко каквото се направи е красиво .

Conniesua каза...

Really really beautiful... thank to share the recipe.

di_ani каза...

pepi djelebova patriciq ,
connie sua,
Many thanks for visiting and written review.
I'm glad you like - greetings Diana

mimipet7@googlemail.com каза...

Тази Питка също е станала много красива и интересна!!!

di_ani каза...

Благодаря, Мими,
много се радвам, че ти харесва...
Сърдечни поздрави, хубави, усмихнати и вкусни зимни дни, Диана