неделя, 20 юли 2014 г.

Млечен маслен сладкиш с кайсии



Основната идея на днешния /неделен сладкиш са кайсиите - считани за новата суперхрана. Независимо, че все още е спорна родината на ярките слънчеви плодове, североизточна Япония, Североизточна Армения или Китай, според китайски специалисти кайсиите са най-полезният хранителен продукт. Кайсиите акумулират в себе си енергията на захарта, витамините, минералите, пектините, дъбилните вещества – на кратко всичко, което е нужно за жизнените дейности на организма. Счита се, че тайната им се крие в калия, в съдържанието на йод и желязо, и голямата концентрация на фосфор и магнезий: кадифените сладости са невероятно богати на витамини: витамин С (13 мг%); провитамин А (2,48 мг%); витамин В1 (0,04 мг%); витамин РР (0,77 мг%).; богати са още на минерални соли: калий (260 мг%); натрий (1,3 мг%); калций (23,1 мг%); магнезий (8,3 мг%); (желязо 1,4 мг%) и фосфор (21,1 мг%). 
Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни: китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия. Познат е турският идиом "bundan iyisi Şam'da kayısı", превеждан буквално като "по-добро от това е само кайсия от Дамаск" и използван в случаи, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.
Е, сама по себе си кайсията е превъзходен плод, в същото време много  добре успява да се съчетава и други продукти.  Сред любимите рецепти с кайсии се подрежда и този сладкиш – комбинация от маслен блат, плодов пълнеж, слой млечен крем и хрупкава ароматна поръска. Неговата рецепта Čupavi kolač sabreskvama от coolinarika, харесах във вариант праскови, но и изпълнението с кайсии много й подхожда.


Млечен маслен сладкиш с кайсии
/по идея от Čupavi kolač sa breskvama/


Продукти: за тава с размери 20х20, намазнена и поръсена с брашно
Основа:
100 гр. масло, разтопено
2 яйца
¾ ч.чаша захар
2 ч.л бакпулвер
1  ½ ч.чаша брашно
ванилия, вutter аромат на д-р Йоткер

1 ч.чаша нарязани кайсии
1 с.л. брашно за овалване
1-2 с.л. брашно за поръсване

Крем:
400 мл. прясно мляко
1 пудинг ванилия
½ ч.чаша захар

Поръска:
100 гр. студено масло
½ ч.чаша захар
2 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. филирани бадеми
½ ч.чаша брашно
ванилова захар, бурбонска на д-р Йоткер

Оригиналната рецепта е в по-голяма доза и е онагледена със снимки в стъпки.
Първо се подготвя млечния крем, като се разбива винил вият пудинг в малкото, подслажда се със захарта и загрява на до завиране. Сваля се от котлона, покрива се плътно с фреш фолио, за да не се образува кора и оставя да се охлади.
Следва приготвяне на поръската: смесват се студеното масло със захарта, брашното, коксовите стърготини и филираните бадеми. Ароматизира се с ванилията и размесва или блендира до получаване на трохи. Сместа може да се охлади и след това да се настърже върху сладкиша преди печене.
Подготвят се и кайсиите: почистват, разполовяват и разрязват на тънки ивици или на парченца. Смесват се с 1 с.л. брашно за поемане на влагата им по време на печене.
За масленият блат се разбиват яйцата със захарта на плътен крем, към тях се добавя разтопеното масло и на части, смесеното с бакпулвера брашно. Ароматизира се с ванилията.
В тава, с не залепващо покритие, или върху пекарска хартия се излива първо тестото за маслената основа. Отгоре се поръсва с фина цедка около 1 с.л. брашно, за да не потъват плодовете и се подреждат кайсиите. Следва равномерно разпределяне на млечния крем върху плодовете, а най-отгоре се поръсват/рендосват трохите.
Сладкишът се пече в умерено загрята на 175С фурна за около 45-50 мин., като може да се покрие повърхността с хартия за печене срещу прегаряне. Проверява се с тест за суха в основата клечка и изважда от фурната. Оставя се да се охлади напълно и млечният крем стегне.


Може да се поднесе цял и лесно се разрязва на пастички при сервиране.


И за още кайсиен аромат: гарниране със свеж кайсиев конфитюр.


Комбинацията между маслен вкус, млечен крем и кайсиев пълнеж е достатъчна сама по себе си, без друго допълнително доовкусяване, но за летните десерти сладоледът е подходящ към всяко едно предложение.


Опитайте...

22 коментара:

vesela каза...

Дианка, днес май сме на една вълна с теб! И аз правих сладкиш с кайсии, но не ми бяха достатъчно, та добавих и круши. Еестествено не съм пуснала още в блога си рецептата, иначе бих те също почерпила :), но твоят изглежда още по-вкусен, с това кремче отгоре, супер е!

Dani каза...

Дианка, прекрасна комбинация,
на която не бих отказала :)
Прегръдка с много усмивки!

Под Гъбката каза...

Останах без думи! Страхотен сладкиш и поднесен невероятно!

pep-4o каза...

Много пухкав сладкиш, Диди, съчетан с крем и аромати! Чудесно неделно предложение даваш днес :)
Прегръдка и хубава нова седмица!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, как ги намираш такива превзходни рецепти... И как ги изпълняваш и презентираш толкова красиво... Голяма магьосница си, да знаеш! И благодаря отново за полезната информация. Не знаех, че е толкова "супер полезна" кайсията, но явно е.
Прегръдки и хубава вечер!

di_ani каза...

Много се радвам и ви благодаря от сърце, мили дами:
Веси,
Дани,
Наталия,
Пепи,
Гери,
Драго ми е, че това семпло, но фино сезонно предложение за летен кайсиев сладкиш с крем ви допада.
Хубава, вдъхновена и усмихната нова седмица от мен Диана

Гуинет каза...

Прекрасен сладкиш, великолепно презентиран в неповторимия ти перфектен стил. Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Материалът ти за кайсията много ме впечатли, Диана.Този невероятен плод се използва от племето Хунза в Тибет - най-дълголетният народ в света,непознаващ болестите на съвременната цивилизация.От ядката на кайсията този народ приготвя питие,което пие рано напролет.Целта е снабдяване на организма с много витамини.
Презентацията на сладкиша е чудесна,особено с този крем отгоре.Аз приготвям сладкиши много рядко,обикновено за някакъв празник.
Поздрави!

Роси каза...

Страхотен сладкиш,Дианка,съчетаващ в себе си всички компоменнти на перфектния десерт-блат,крем и плодове!Представен както винаги подробно и красиво!Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!

Тики каза...

Правила съм нещо подобно и знам, че говорим за нещо много ароматно, сочно и вкусно! :) Ама красив ти се е получил, Ди! И снимките прекрасни!
Усмихнат ден ти желая :) Прегръдка!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Супер вкусно изглежда, Дианче! Представям си ароматът на масло, кайсии и меката нежност на кремчето - перфектната комбинация! Сърдечни поздрави и аплодисменти за поредната разкошна рецепта, с фантастични снимки!

daniela64 каза...

Un dolce daavvero delizioso, perfetto per l'estate. Rvvo una riceta che voglio provare presto- Un abbraccio Daniela.

Daniela Dineva каза...

Супер готино изглежда! Мек, пандишпанов и плодов ;) Перфектната комбинация, Диди

Люси каза...

Много обичам кайсии, Диди! Този сладкиш е много апетитен и ще го опитам непременно! Десертите ти са великолепни и не мога да не споделя, че са ми слабост! сърдечни поздрави, мила!

Kitchen and Hobby каза...

Много интересен, изкусителен и в същото време много семпъл десерт. Прекрасна рецепта и представяне! Хубав ден!

Kokona каза...

Отново интересни рецепти при теб и чудесно презентирани!
Обичам много кайсии, а сладкишът изглежда страхотно! :)

Екатерина каза...

Толкова слънчева публикация, такива топли цветове, толкова вкусен сладкиш!Поздрави, Дианка!

Marta каза...

Прелест, с тези тиренца на кайсиите изглежда подшит - подшит с кайсии сладкиш;)

Bety каза...

Прелестна лятна бродерия, Дианка!
Вкусна лятна дрешка, подшита с оранжев AMF бод. Прелестен сладкиш! Много ми допада като съчетание на текстури, видът, и естествено вкусът! Твоята презентация е перфектна, запленяваща и интригуваща!

di_ani каза...

Много се радвам и ви благодаря от сърце! Драго ми е, че това по-обикновено предложение за летен десерт с кайсии ви допада.
И... хапвайте кайсии:)
Хубаво, вдъхновено и усмихнато лято, прекрасни моменти и нови рецепти, Диана

Eva Toneva каза...

Страхотен сладкиш!

Вики каза...

Страхотен сладкиш !
Поздрави :)