сряда, 31 май 2017 г.

Маслени бисквити "небесна дъга"



Поздрав в аванс към най-жизнерадостния празник в годината - 1 юни - ден на детето, за здраве,  усмивки, смях и забавления, много радост, безкрайни и вълшебни всели игри. Избрах да приготвя пъстри закачливи бисквитки Rainbow Cookies, по аналогия с необикновената дъждовна небесна дъга и нейната красива игра на светлината. Пръхко и крехко маслено тесто /shortbreads/, с нежен аромат на ванилия и оформено от седем слойни цветни "дъги", подредени една над друга от лилаво към синьо, зелено, жълто оранжево и червено. Децата имат богато въображение и идеята не е в перфектното подреждане и оформяне, а да създават слънчево настроение, усещане за празник и една чудесна компания към чаша мляко.


Маслени бисквити "небесна дъга"
по идея от Rainbow Sugar Cookies 


Продукти за 2 дузини двойни бисквитки:
1 1/3 - 1 ½ ч.чаши брашно
¼  ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
1/3 ч.чаша пудра захар
2 с.л. гранулирана захар
150 гр. масло, студено, нарязано на парчета
1 ванилия на д-р Йоткер
½ -1 ч. л. цвят гел за хранителни цели: червен, оранжев, жълт, зелен, син, виолетов,
използвах бои за хранителни цели на д-р Йоткер

още ½ ч.чаша фина цветна захарна декорация д-р Йоткер
1 с.л. разтопен мед

1 ч.чаша =240 мл.
Начин на приготвяне:
В кухненски процесор се поставят брашното /1 и1/3 чаени чаши/ с бакпулвера и солта, и пулсира за кратко, което да замени пресяването, след което се добавят захарта /пудра и кристална/, маслото –студено и нарязано на парчета и ванилията. Цялата смес отново се разбива няколкократно, до получаване на хомогенна маслена смес. Изважда се, с още малко брашно се доомесва и разделя на 6 части. В някои рецепти, частите са с еднаква големина, което затруднява по-късното оформяне на слоевете, затова е удачно, макар и малка разлика да се оформят по големина във възходящ ред. Следва оцветяването на отделните топчета: ½ -1ч.л. цвят гел за хранителни цели /използвах бои за хранителни цели на д-р Йоткер/: виолетово, синьо, зелено, жълто, оранжево, червено, след което леко се охлаждат в хладилник за стягане. От лилавия цвят се оформя тънък цилиндър, който отново се поставя в хладилник.  Всяко следващо по цвят тесто се разточва на тънък правоъгълен лист и ако е необходимо се поръсва още брашно:  синият цвят се загъва около лилавия цилиндър, следват зелен, жълт, оранжев и последен е червеният. Полученият многослоен цилиндър се оформя окончателно и поставя в хладилник за няколко часа да стегне, може и за нощ. От него се режат напречно бисквитки, които могат допълнително да се разточат за получаване на по-голям диаметър и охлаждат преди печене в хладилник /може за 3-5 минути и във фризер, за да стегне маслото/.
Фурната се загрява на 175С и бисквитките се пекат в тава, покрита с пекарска хартия за около10-12 минути, според дебелината. Изваждат се, леко охлаждат в тавата, още топли се разразяват на половина, след което се прехвърлят върху решетка за окончателното им изстиване.


За финалното декориране: фино се намазва основата с разтопен мед и поръсва с цветна захарна декорация д-р Йоткер.


Вече споменах, че идеята не е в перфектното подреждане и оформяне,
защото децата имат богато въображение, а могат и да помагат -
исках да бъдат закачливи, да създават усещане за празник и компания към чаша мляко.

В по-близък план:

И още, кацнали върху бяло пухкаво "облаче:.


А за празника и не само:


Опитайте...

5 коментара:

Под Гъбката каза...

Закачливи бисквитки, който те карат да се усмихваш!Прекрасни са ! Поздрави!

Dani каза...

Чудесно настроение за малки и пораснали деца!
Прегръдки!

Milena Poptoleva каза...

Ди,винаги успяваш да ме изненадаш...Сигурна съм,че въпреки моментната ми сигурност,че повече няма на къде най-интересното предстои.....!
Прелестни сладки,които още преди да вкусиш ти стават любими :)

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесна тематична изненада.Много красиви, прелесни сладки.
Поздрави !

vesela каза...

Чудесно си зарадвала Алекс:)
И аз правих подобни наскоро, но още не съм споделила, но моите бяха в три цвята, като резенчета диня!
Прегръдка!