вторник, 12 декември 2017 г.

Сурови кексчета тип брауни с нар



Едва ли не, вече като по традиция, през време на пости, почти винаги приготвям различни видове брауни и това са: постно шоколадово-бананово; шоколадово кексче тип „брауни”-100 калории; постно сусамово - таханово брауни; постен браунис счервено цвекло; брауни с овесени ядки и фъстъчена глазура -постно и без брашно/. Този път избрах суров вариант – ароматно какао, плътен ядков вкус, сладки фурми и пчелен мед. Суровото брауни Raw Brownies  не е новост в кулинарната практика и все повече се налага не само като здравословен десерт, но и с възможността за по-наситеното и интензивно усещане на съставните елементи. Най-често за основа се използват ядки – орехи, кашу, бедеми, лешници, в ролята на свързващ елемент са фурмите и аромати по желание ванилия, канела, кафе. Обикновена на пръв поглед комбинация, но с подчертан богат, сложен и наситен вкус. Този тип сладки изкушения са богати на протеини, витамини и минерали, фибри, антиоксиданти и омега3 мазнини, в същото време и без захар, яйца, мляко и термична обработка. Някъде бях чела, че суровите десерти носят радост, а още по-хубавото е, че могат да се променят и разнообразяват според вкусовите предпочитания, като се приготвят много бързо и лесно. Композицията завършва със заливка от шоколадова глазура и финален щрих, с характерен цвят, вкус и свеж аромат от алено-червени зрънца нар.


Сурови кексчета тип брауни с нар
 /по идея, с изменения от Raw Brownies


Продукти за 9 малки кексчета:
1 ч.чаша фурми, без костилки
¾ ч.чаша ядки микс*
¼ ч.чаша какао на прах
½  ч.л. ванилия /канела
2 с.л. вода
1 щ. сол
¼ ч. чаша мед/ агаве сироп
1 с.л. ленено семе
Микс от ядки: ½ ч.чаша орехови и още кашу, бедеми, лешници, бразилски орех до обем ¾ч.чаша

Сухите фурми се заливат с гореща вода и оставят да престоят около час, след което се изцеждат и накъсват на едро. В мощен кухненски блендер или процесор се поставят ядките, ленените семена, фурмите, какаото, меда и 1-2с.л. вода. Цялата смес се пасира до желаната хомогенност, ароматизира се с ванилията и щипка сол и разпределя в малки форми за кексчета /за по-лесно освобождаване, може да се използва стреч фолио/. Поставят се в хладилник за няколко часа /минимум два/ или за по-бързо във фризер. След тяхното стягане се изваждат и заливат с какаова глазура /1/2 доза/. Съхраняват се в хладилник за около седмица или фризер за по-дълго време.


Healthy No-Bake Brownies (Vegan, Gluten Free) подобна видео рецепта;


И отвътре:

Опитайте...


7 коментара:

Iliana каза...

Поредното прекрасно предложение и фантастично представяне.
Благодаря, Дианка!

traiana каза...

Светещи коледни цветенца, Дианка! Страхотни са!

di_ani каза...

Благодаря ви мили дами,
Илианка,
Траянче,
много се радвам, че тази идея ви допада.
С типично зимни вкусове и аромати - препоръчвам ги.
Сърдечни поздрави за вас и прекрасни предпразнични дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
фурмите са много подходящи за десерти.А в суров вариант са чудесно предложение.Ще ги пробвам и направя за Бъдни вечер.Чудни, греещи малки изкушения.
Поздрави !

Екатерина каза...

Дианка, презентациите ти са неустоими, всеки път! Красиво аранжирано, поднесено, приготвено, снимано! Комплименти за таланта ти! Поздрави!

vesela каза...

Мънички бижута!

Люси каза...

Чудесно предложение, Диди! Отдавна не съм наминавала и виж какви вкустотии изпускам. Поне навреме искам да ти пожелая весели празници и една успешна и красива 2018-та година пред теб! Поздрави и прегръдки!